Oprema

Kineske gume vs europska (japanska) “tensor” tehnologija

Česta dvojba među igračima javlja se između kupovine kineskih ili europskih (japanskih) “tensor” guma. Iako ne postoji jednoznačan odgovor, na ovome blogu, pokušati ćemo ponuditi neke poglede na to pitanje koji bi Vam mogli biti od pomoći.

Prvo smo se obratili našem stručnom suradniku Borisu Baničeku, koji trenutno dane provodi u Saudijskoj Arabiji kao glavni trener tamošnjeg “Al Ahli” kluba. Nedavno su osvojili i Kup Saudijske Arabije, što je ujedno i njihov najbolji rezultat posljednjih 10-ak godina, tako da Boris živi lijepe trenutke svoje karijere.
Boris Baniček na dodjeli pehara priliko osvajanja Kupa Saudijske Arabije
Boris smatra da kineske gume (ljepljive-tackiness), zbog bolje hvatljivosti daju prednost u igri bliže stolu i nad stolom, u igri iz kratkog – kratko, polu dugo te dugo rezano, zatim kod servisa i vraćanje serve, kod prvog spina kada se želi postići jaka rotacija. Prednost je po Borisu i pri preuzimanju spina u uzlaznoj liniji.
Glavni nedostatak je u igri dalje od stola. Iako se to ne bi moglo zaključiti kada gledamo Kineze jer njihova  lopta je čak i brža od udaraca ponajboljih europskih igrača. Ipak tu činjenicu Boris pripisuje tehnici F-spina (forehend spina) s kineskim gumama. Usprkos tehnici, vidljivo je da kod zabijanja zicera mijenjaju gumu i  forhendom zabijaju s tzv. europskom (tensor) gumom.
Kineske gume trebaju se dobro pripremiti, što je prilično dug proces. Prema Borisu, upravo to je slijedeći problem. Da bi ona bila približno brza europskim (tensor) gumama mora se višestruko tunirati, što može trajati i 1-2 dana, ovisno kako guma prihvaća tuning, dok kineski igrači imaju komplet – tuning+ljepilo koje je predviđeno za tu gumu.
Svojedobno sam provodio dosta vremena na pripremama u Kini. Iako su kineski treneri i igrači bili uvijek gostoljubivi i voljni podijeliti svoja znanja i iskustva oko tehnike igre, stvar s opremom je bila drugačija. Pripremanje reketa uvijek se odvijalo “iza scene”, gdje smo mi “stranci” imali ograničen pristup. 
Drugi veliki problem je u tome jer jednako kvalitetne kineske tacky gume, u prvom redu DHS Hurrican gume, s kojom igraju profesionalni kineski igrači, gotovo nemoguće naći u redovnoj prodaji. Tada su Kinezi dobivali gume sa štambiljem, koji je bio drugačiji u odnosu na gume koje su naši igrači kupovali u redovnoj prodaji.
Čak su i sami kineski igrači komentirali da su to gume drugačije kvalitete. E sad, ostaje pitanje je li to stvarno istina ili su možda ti štambilji služili možda da se spriječi daljnja preprodaja sponzorskih guma, odnosno da su time možda htjeli “zavarati neprijatelja” i unijeti dodatni nemir kod protivnika. 
Pitali smo ga i kako mu se sviđaju kombinacije europskih i kineskih guma, poput Yasaka Shining Dragon i Rising Dragon.
Igrao sam s njima u nekoliko navrata. Yasaka ima dugu tradiciju kineskih guma, još tamo od gume New Era. Te gume su na tragu da kompenziraju stvari o kojima sam prethodno govorio. Imaju prilično hvatljivu površinu koja daje snažnu rotaciju, a u kombinaciji s tensor spužvom daje dosta brzine, uz jako lijepi osjećaj u svim segmentima igre. Iako se s njima može igrati i bez pripreme dodatne pripreme, osobno sugeriram da igrači klasične napadačke orijentacije “tuniraju” gumu s jednim slojem.* U svakom slučaju ovo su jako zanimljive gume kojima treba dati priliku.

Mnoga pitanja u svijetu stolnog tenisa ostaju neodgovorena do kraja. Na kraju dana, uvijek je važno kako ste ste, a ne s čim ste odigrali .. boj ne bije oružje, nego srce u junaka, zaključio je svoje razmišljanje naš Boris Baniček.

* p.s. ljepljenje i tuniranje guma, kao i lakiranje drva .. kod nas su uvijek besplatni 🙂